Rooibos (čajovník kapský) pěstuje se prakticky výhradně v jihozápadní části Jihoafrické republiky. Své typicky červené zabarvení získává až v průběhu přípravy po procesu fermentace. Na rozdíl od čaje rooibos neobsahuje kofein, v rostlině je naopak obsažen aspalathin, což je látka s mírně zklidňujícím účinkem. Rooibos se užívá v případě stresu a nespavosti, celkově posiluje a zvyšuje výkonnost imunitního systému. V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad.
Maté se připravuje z cesmíny paraguayské. Během sklizně se mačetami odsekávají obvykle celé větve, které se krátce suší nad silným plamenem. Drobné větvičky a listy se pak dosoušejí na drátěných sítech v kouři nad otevřeným ohněm a jemně se drtí. Získaná surovina je zvláštní aromatické a kouřové vůně, obsahuje 1–1,8 % kofeinu. Hotový nápoj má silně povzbuzující účinky.