Kakao

Kakaovník je původem z Ameriky, v současné době ale asi 70 % světové produkce kakaa pochází z Afriky. Plod kakaovníku je podlouhlá, elipsovitá bobule dlouhá až 30 cm. Uvnitř je obvykle 5 komor, každá obsahuje 4 až 14 kulovitých semen (kakaových bobů). Čerstvé kakaové boby chutnají hořce a kysele. Aby získaly chuť kakaa, jakou známe dnes, musí projít složitým procesem zpracování.

Kakaovník se latinsky nazývá Theobroma – neboli v překladu „pokrm bohů“. Pro tuto rostlinu je ideální vlhké a teplé podnebí a místo v polostínu. Kvůli tomu se také v ideálním případě vysazují kakaovníky spolu s kokosovými palmami nebo s banánovníky, které jim poskytuji jak stín, tak ochranu před povětrnostními vlivy.

Získávání kakaa z kakaovníku je poměrně složitý proces. Plody, které se mačetami osekají ze stromů, se rozsekají a vnitřek (semena obalená bílou dužinou) se rozprostře na banánové listy. Dužina začne rychle kvasit, přičemž vzniká teplota okolo 50 °C a zároveň se uvolňuje alkohol, který brání klíčení semen. Tento proces se nazývá fermentace a kakao při něm získává jak svoji typickou chuť, tak také barvu. Následuje sušení a balení do pytlů, jež později putují do výroben čokolád nebo kakaového prášku.

Kakao rozlišujeme na 100% kakaový prášek a instantní slazené kakao.

Více informací naleznete zde.

preload