Cukr

Cukrová třtina je mohutnou trávou, jejíž stébla vyrůstají z vytrvalého oddenku a dosahují výšky až 9 metrů a tloušťky 2–5 cm. Vnitřek stébla je vyplněn bílou sladkou dření. Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. V obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami odsekávají rostliny, jinak tento proces jde provádět i mechanicky. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Získaná šťáva se následně několikrát povaří a nakonec rychle zchladí. Na povrchu šťávy vykrystalizuje jantarově zabarvený třtinový cukr. Po oddělení cukrové krusty zůstane v nádobě melasa, tedy hustá, tmavá a poněkud nahořklá látka, z níž se posléze může vyrábět třeba rum. Zajímavostí je, že v Brazílii se cukr používá k výrobě ethylalkoholu jako paliva pro motorová vozidla.

Craft Aid – byla založena v roce 1982 s hlavním cílem zajistit zaměstnání pro zdravotně postižené osoby. Craft Aid také zaměstnává mnoho žen v obtížné životní situaci. Například ty, které sami živí rodinu nebo ženy, jejichž muži jsou alkoholici. Tento projekt vznikl ve spolupráci Traidcraft a nizozemské organizace Fair Trade Original. Cukr je tak organizací Craft Aid nejen pěstován, ale i balen, a proto větší část přidané hodnoty zůstává v zemi produkce (Mauricius).

Vedle baleného třtinového cukru je cukr od Craft Aid rovněž obsažen ve spoustě vynikajících cukrovinek, které jsou zde v obchůdku také k dostání.

Více informací naleznete zde.

preload