Čaj

Čajovníky jsou stálezelené tropické a subtropické keře nebo stromy. Nehledě na přirozený vzrůst (2–15 metrů) se na plantážích udržují čajovníky do výšky 1,2 m. Z čajovníků se sklízí nejmladší část větviček s vrcholovým pupenem a 1–3 listy. Ty obsahují značné množství kofeinu (3,5 – 4,5 %). Plantáže se sklízí průměrně 4x ročně, zatím stále převažuje ruční sběr. Pokud chceme zajistit vysokou kvalitu výsledného čaje, nasbírané větvičky s lístky musí být dopraveny ke zpracování ihned po sklizni.

Říká se, že jeden sběrač může za den nasbírat až 20 kg čerstvých lístků, to je po usušení asi jedna čtvrtina váhy, tj. tak pět kilo.

Čajovníky původně pocházejí z Afriky – Etiopie, provincie Kaffa. Převážně se pěstují v monzunových oblastech. Nejvyšší produkci čaje nalezneme v následujících oblastech: Srí Lanka, Indie, část Latinské Ameriky i Afriky.

Čaje dělíme dle procesu jejich výroby na:
černý čaj, zelený čaj, čaj polozelený (tzv. Oolong), bílý čaj, tmavý čaj (tzv. Pu-er)

preload