Quinoa

Vlastním názvem se tato rostlinka nazývá merlík čilský. Tato rostlina je stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích.

Během růstu se z merlíku konzumují čerstvé listy a zralá semena. Zatímco listy se přidávají obvykle do různých salátů, tak ze semen se mele mouka. Ta má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií.

Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 prospívá quinoa lidem trpícím migrénami a jako celozrnná potravina obsahující vlákninu pomáhá také se snižováním krevního tlaku, s prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině nebo cukrovce. Podle čínské medicíny prospívá potom celému tělu, zvlášť ale ledvinám, na něž má quinoa energizující účinek.

U nás v obchůdku můžete nalézt tři druhy této plodiny: Bio quinoa, Bio červená quinoa, Bio černá quinoa. Všechny tyto produkty pocházejí z Bolívie.

Více informací naleznete zde.

preload