Rýže

Rýže je druh traviny nebo obilniny podobně jako pšenice, proso nebo ječmen. Tyto rostliny poskytují lidem, kteří jedí jejich semena, vysoký příjem uhlohydrátů, ze kterých naše tělo získává energii. Rýže se pravděpodobně začala pěstovat na území dnešního Thajska, a to již okolo 4 000 let před naším letopočtem. Odtud se pěstování rýže naučili i obyvatelé Číny a Indie. Do západní Asie a Řecka přivezla rýži vojska Alexandra Velikého v době okolo 300 let před naším letopočtem. Za dob Římského impéria se pak rýže pěstovala okolo celého Středozemního moře, v jižní Evropě, jižní Africe a v Egyptě. Výnosy těchto rýžových plantáží však nikdy nebyly tak vysoké, jako na plantážích v Číně nebo Indii. Klasická rýžová pole, jak je dnes známe, vymysleli v Číně. Uměle vyrobené vodní nádrže jsou zavlažovány mnohdy unikátním zavlažovacím systémem. Voda při pěstování rýže je tak využívána ze 100% a navíc působí jako pesticid, protože nedovoluje růst plevele v těsné blízkosti rostlinek rýže. Proto jsou rostliny rýže silné a zdravé. Rýže je jednou z nejdůležitějších obilovin sloužících k výživě lidstva. Rozlišujeme dva druhy rýže – druh setá (se 3 poddruhy: japonská, indická a javanská) a druhým kulturním druhem je rýže africká.

Fairtrade International učinila první kroky k zavedení Fairtrade standardů pro produkci rýže v roce 2000. Cílem bylo otevřít nové trhy ve prospěch drobných zemědělců. Zemědělci hospodařící dle fairtradových standardů obdrží peníze, které pokryjí jejich náklady na udržitelnou výrobu.

Více informací naleznete zde.

preload